contact@best-polygraph.ro

Intrebari

Intrebari

Cele mai frecvente intrebari

Orice persoana apta din punct de vedere fizic si psihic care isi exprima acordul in scris cu privire la acceptarea examinarii poligraf.

O serie de experimente au demonstrat faptul ca o femeie insarcinata prezinta aceeasi reactivitate psihofiziologica comparativ cu o femeie neinsarcinata in timpul unei examinari poligraf. Din precautie, pentru a evita supunerea unei persoane la un stres emotional suplimentar, specialistii evita examinarea persoanelor aflate in a doua perioada a sarcinii. In concluzie, o femeie insarcinata poate fi examinata in primele 4 – 5 luni de sarcina la cererea sa expresa, sustinuta, cerere confirmata de catre un insotitor (sot, avocat, parinti, s.a).

Detinerea atestatului de libera practica, eliberat de catre Colegiul Psihologilor din Romania, pentru specialitatea “Psihologie judiciara – evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf” si/sau a certificatului de membru al Asociatiei Europene Poligraf (EPA – European Polygraph Association).

Cadrul legal rezulta din coroborarea referintelor prevazute de Legea nr.213/2004, H.G. 788/2005 si ale procedurilor de lucru emise de catre Comisia de psihologie pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din cadrul Colegiului Psihologilor din Romania.

Oportunitatea deciziei diagnosticului de sinceritate sau nesinceritate a unei persoane supuse testului poligraf are ca prag de referinta, statistic, un procent de 97 – 98 % in sensul ca, pentru 2 – 3 % din persoanele examinate, nu se poate emite o concluzie certa datorita unor disfunctionalitati psihofiziologice.

Examinarea poligraf este o modalitate de investigare ce nu presupune intruziune fizica si nu are consecinte prezente sau viitoare asupra starii de sanatate fizica sau psihica.

Nu! Orice interventie voluntara, constienta, in timpul testului alterand functiile fiziologice ale organismului, produce o accentuare consistenta a reactivitatii psihofiziologice. Atentionam totusi asupra posibilitati aparitiei unor erori in conditiile unor intrebari confuze, interpretabile, complexe, care pot determina raspunsuri incerte. O intrebare eficienta in economia testului poligraf respecta principiul “Scurt, concis, la obiect, fara posibilitate de interpretare”.

Subiectul va fi examinat numai in baza unui consimtamant informat scris (Declaratie de consimtamant). Confidentialitatea actului psihologic este protejata prin lege, beneficiarul rezultatului examinarii fiind exclusiv solicitantul acesteia, cu acordul persoanei examinate.

Timpul alocat unei examinari poligraf este de aproximativ 45 – 90 minute, in functie de complexitatea temei si cooperarea / participarea subiectului examinat.

Examinarea poligraf cuprinde 3 etape: interviul pretest in care se prezinta tema examinarii, drepturile persoanei vizate, dezbaterea si stabilirea intrebarilor si a raspunsurilor aferente, aplicarea testelor poligraf in mod sistematic si interviul posttest urmat de analiza diagramelor si redactarea raportului de examinare care va cuprinde concluzia de sinceritate,  nesinceritate sau imposibilitatea pronuntarii in anumite situatii (ex: in cazul in care persoana eludeaza testul prin interventii voluntare).

Din analiza comparativa a tarifelor practicate in prezent de catre cabinetele autorizate rezulta o grila de 300 – 2500 lei/test/persoana examinata. Stabilirea tarifului poate fi determinat in functie de numarul persoanelor examinate in aceeasi speta, ori de scopul si tipul testelor aplicate (spete civile, comerciale sau penale).