Tipuri de examinari poligraf :
1. Testul de fidelitate in cuplu;
2. Testul de integritate la angajare;
3. Testul poligraf cu caracter preventiv aplicat periodic;
4. Testarea poligraf cu caracter tematic (in spete bine determinate).
Testul de fidelitate in cuplu a devenit extrem de solicitat in ultimii ani, foarte multe persoane au apreciat ca fiind cea mai eficienta solutie pentru
eliminarea ori confirmarea unor suspiciuni ce vizau fidelitatea partenerului.
In concluzie, atunci cand partenerii unui cuplu dezvolta o stare conflictuala datorita unor suspiciuni de infidelitate, justificate sau mai putin justificate, testul de fidelitate la poligraf poate solutiona aceasta problema.
Testul de integritate are ca pricipal scop identificarea potentialelor vulnerabilitati ale unor persoane aflate in faza iminentei angajari (~90% din situatii) ori in perioada imediat urmatoare angajarii (~10% din situatii).
Informatiile prezentate de candidat nu reflecta intotdeauna adevarata stare de fapt. Este posibil ca noul angajat sa aiba una sau mai multe vulnerabilitati (imprumuturi neachitate la persoane fizice sau banci, consum de droguri, dependenta de practicarea jocurilor de noroc, prejudicii intentionate produse angajatorilor anteriori, comiterea unor fapte penale grave nedescoperite de politie si altele) care pot sa interfereze in sens negativ cu natura si specificul activitatii desfasurate.
In urma unei astfel de examinari poligraf stabilim existenta ori inexistenta unor vulnerabilitati personale si, in acelasi timp, care este gradul de risc asumat de catre societatea angajatoare.
Testul poligraf cu caracter preventiv este utilizat la scara larga in diverse domenii de activitate (economic, militar, servicii de securitate privata etc). Examinarea are caracter repetitiv la intervale de 3, 6 ori 12 luni iar intrebarile adresate sunt construite exclusiv din sfera de activitate a angajatului. Scopul testului este sa stabileasca daca persoana examinata a avut o conduita onesta la locul sau de munca in intervalul cuprins intre examinarea anterioara si cea curenta. In cazul in care se identifica posibile actiuni frauduloase, vor fi dispuse anchete administrative cu privire la persoana/ zona de activitate/ fapta savarsita/prejudiciul produs.
Testare poligraf cu caracter tematic reprezinta o forma bine elaborata / structurata din punct de vedere procedural si are drept scop clarificarea potentialei implicari sau neimplicari a unei persoane intr-un eveniment controversat.
Totodata se stabileste forma de participatie ( autor, coautor, complice, instigator, tainuitor etc).